Αρχική » ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σχόλιο

Η κάλυψη της ύλης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία υστερεί  ποιοτικά  σε σύγκριση με τη διδασκαλία στη φυσική τάξη καθώς η απώλεια  επαφής πρόσωπο με πρόσωπο με διδάσκοντες  και συμμαθητες δυσχεραίνει σημαντικά τη συμμετοχή στο μάθημα που είναι βασική προϋπόθεση  της μάθησης.Επιπλέον διαφέρει ποσοτικά    από σχολείο σε σχολείο δεδομένης  της κατά τόπους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω της πανδημίας και λόγω  προβλημάτων σύνδεσης σε πολλές  περιοχές της χώρας.Επομένως η  τηλεκπαίδευση ως μία διδακτική κατάσταση μη  ομαλή  σε ό,τι αφορά  ουσιαστικές  παιδαγωγικές  παραμέτρους και  μαθησιακό  πλαίσιο  δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει υποκαταστήσει   πλήρως  τη δια ζώσης διδασκαλία με φυσική παρουσία  των μαθητών  στην τάξη.

 

Η τράπεζα θεμάτων έχει σχεδιαστεί  με σκοπό να υποστηρίξει  επί ίσοις όροις τις εξετάσεις των μαθητών της Α’ Λυκείου  σε σχολεία  που λειτουργούν υπό  κανονικές συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης και όχι σε  συνθήκες έκτακτης ανάγκης  όπως είναι οι συνθήκες της πανδημίας. Ωστόσο μία  σχολική  χρονιά όπως φετινή με τους μαθητες της Α΄ Λυκείου  επί πέντε μήνες σε τηλεκπαίδευση σε συνέχεια της τρίμηνης τηλεκπαίδευσης της περσινής χρονιάς κάθε άλλο παρά εκπαιδευτική κανονικότητα μπορεί να θεωρηθεί. 

 

Οι  εξετασεις μέσω τη Τράπεζας με κλήρωση  μπορούν να φέρουν τους μαθητές ενώπιον θεμάτων βαθμού δυσκολίας  αναντίστοιχης με το βαθμό  εμπέδωσης    της ύλης που  διδάχτηκαν με τηλεκπαίδευση. Έτσι μπορούν να προκύψουν  ιδιαίτερα  υψηλά ποσοστά αποτυχίας   που δεν θα οφείλονται  σε ήσσονα προσπάθεια των μαθητών  αλλά στην ιδιαιτερότητα των συνθηκών της φετινής χρονιάς. Για το λόγο αυτό προτείνουμε για φέτος οι εξετάσεις να  γίνουν μεν μέσω της Τράπεζας αλλά όχι με κλήρωση. Τα θέματα να επιλεγούν από  τους διδάσκοντες λαμβάνοντας υπόψη τα κενά και τις  αδυναμίες  των μαθητών που οφείλονται στην απουσία της δια ζώσης διδακτικής  διάδρασης με φυσική παρουσία στην τάξη.  

Ιούνιος 2022
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930